maanantai 20. huhtikuuta 2015

DIY parvekesohva



Tee-se-itse sohva.


Meillä on parvekkeella ollut vuosia samat romppeet, perus pöytä ja kolme tuolia. Oli aika saada jotakin uutta ja päätimme kokeilla tehdä itse "budjettisohvan". Tämä rakentui mistäpä muustakaan kuin supertrendikkäistä EUR lavoista, joita haalimme kasaan tarpeeksi, annoimme kuivua ja kävimme työhön!


Siitä se ajatus sitten lähti...

Aluksi hioimme lavojen reunat (jotka jää näkyviin), ettei irtoisi tikkuja ja sitten vain puhdistuksen jälkeen spray purkit kilisemään! Väriksi tuli yksimielisesti mattamusta ja sitä käytiin ostamassa reilulla kädellä Biltemasta. Maalattiin kaikki vähänkään näkyvät osat, mutta koska päälle tulee patjat ja tyynyt, ei suotta maalattu ihan joka kohtaa, koska ne ei tule sieltä näkymään (budjettisohva kuten alussa sanoin;).


Maalausprosessia

Maalauksen yhteydessä myös kiinnitimme päällekkäiset lavat toisiinsa ikään kuin valmiiksi siirreltäviksi moduuleiksi. Tähän mennessä sohva maksanut siis noin 30€ (spraymaalit & ruuvit).




Selkänoja tehtiin suht pienen tilan vuoksi, vähän erilaisista (ns. yksikerroksisista) lavoista muokaten. Piti siis sahata poikki ja lisätä yksi poikkilauta lisää. Tässä olisi voinut myös laittaa samanlaiset lavat istuinosan taakse pystyyn selkänojaksi, mutta me kokeillaan erilaista tyyliä tilan säästämiseksi ;)


Selkänojan sovittelua


Selkänojat kiinnitetään varmuuden vuoksi lattaraudoilla (starkista rautaa) jotka taivutettiin itse ja kiinnitettiin järein pultein että varmasti pysyy. Seuraava askel olikin siirtää sohva paikalleen ja aloittaa seuraava työvaihe: patjojen ja tyynyjen valmistus!


Mikon tekemät lattaraudat  selkänojiin.


Runko valmiina. Koko 240x200cm.


Koska olen tosiaan aloitteleva ompelija päätin helpottaa urakkaa ostamalla valmiit selkätyynyt ja tyynynpäälliset, mutta istuintyynyjen/patjojen vaahtomuovi hankittiin Jyskistä (ostettiin siis pari valmis patjaa ja leikattiin oikean kokoisiksi) ja kankaat Ikeasta. Nämä siis ei ole mikään säänkestävä ratkaisu kuitenkaan. Hintaa vaahtomuoville tuli 60€ ja päälle tuleville kankaille n.30€.

Ompelin patjanpäälliset siis itse ja valitsemani kangas oli tosiaan joku Ikean verhokangas tai vastaava, eli ei paras ratkaisu tähän käyttötarkoitukseen ollenkaan, mutta halvalla päästiin! Mittasin oikean kokoiset palat patjoihin ja ompelin lyhyet reunat yhteen jättäen takasivun auki ja viimeistelin etukulmat (näkyy kuvassa alla).


Halusin patjakankaista helposti irroitettavat mutta en jaksanut alkaa näpertää nappeja/vetoketjua joten ommeltuani ne valmiiksi taittelin takareunan ylimääräisen kankaan tuonne sisäpuolelle, neulasin suht tiukaksi ja sitten ihan vaan käsin tikkasin kiinni (tosi tyylikkäästi) isoin pistoksin, jotta on helppo sitten avata jos haluaa pestä tai vaihtaa kankaat. Lopuksi vain silitys, patjan sisällä ollessa tämä oli helppo suorittaa :)


Toinen patja on 59x160cm ja toinen 60x180cm.

En nyt siis tehnyt mitään täydellistä ohjetta patjojen tekoon, sillä tyylini oli hyvin amatöörimäinen, mutta valmista tuli kuitenkin ja nuo kelpaa meille oikein hyvin! Lisäksi sohvalle tosiaan tarvitaan selkätyynyjä, PALJON selkätyynyjä ;) kävin siis pariinkin otteeseen ikeassa ostelemassa tyynyjä ja tyynynpäällisiä. Niihin se isoin raha sitten upposikin eli ehkä n.150€ ja osa tyynyistä oli jo olemassa valmiiksi.


Palat menossa paikoilleen, mahtuukohan?
Kuten näkyy ei maalattu paloja kauttaaltaan, koska ois mennyt tuhottomasti maalia.
Näihin meni nyt 6 purkkia, eli n. 40€.


Siinä se nyt sitten olisi ja kuten näkyy, vaaleaa puuta ei kuitenkaan mistään pilkota :)

Parempaa parveke kuvaa tulee kunhan saadaan koko projekti valmiiksi! Palaamme siis aiheeseen!

Tässä linkki seuraavaan projektiin, johtokelasta parvekepöydäksi: Diy parvekepöytä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti